Zeeschildpadden

In de Maastrichtse Krijtzee zwommen schildpadden rond die een lengte tot zeker 2 meter bereikten. Meestal worden alleen losse brokstukken van het schild gevonden maar het Natuurhistorisch Museum Maastricht beschikt over een bijna compleet exemplaar van Hoffmann's reuzenschildpad en over een vrijwel compleet buikschild van Suyckerbuyck's zeeschildpad.In evolutionair opzicht zijn de zeeschildpadden heel bijzonder: ze zijn te beschouwen als "helden van de evolutie". De Maastrichtse zeeschildpadden zijn dan ook ware "Maastricht Hero Turtles".

Vergelijkingen met zee- en landschildpadden die vandaag de dag nog voorkomen leveren veel informatie op over leefwijze, afstamming en evolutie. Het zware pantser van rug- en buikschild dat de landbewoners tot de spreekwoordelijke slome schildpadden maakte, blijkt in zee een aantal voordelen te bieden. Voordelen die zo groot bleken, dat de verschillen tussen de eerste fossiele zeeschildpadden en hun recente verwanten opvallend klein zijn.
Het blijken vooral in evolutionair opzicht slome schildpadden.Maar wellicht terecht: waarom zou iets dat goed voldoet moeten veranderen?Als je het zo bekijkt, kunnen deze imposanten zeedieren ware helden van de evolutie genoemd worden.Ze overleefden al de natuurrampen waaraan de meeste andere groepen reptielen ten onder gingen en ze zijn nog bijna even talrijk als in het verleden.De zee en de stranden uit het Krijt van Maastricht zijn verdwenen: het landschap is in de loop van de tijd helemaal veranderd.Maar de zeeschildpadden van vandaag de dag lijken nog sprekend op hun verwanten uit de Krijtzee.Het zijn "helden van de evolutie": Maastricht Hero Turtles.