Deze zomer zijn op de stranden van de Guyana’s (Suriname, Guyana en Frans-Guyana) enkele honderden bedreigde Lederhuidschildpadden dood aangetroffen. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn de hoge sterftecijfers te verklaren doordat visserijactiviteiten in de buurt van de legstranden sterk toenemen. Zeeschildpadden raken verstrikt in de netten en verdrinken, of de dieren raken dodelijk verwond wanneer vissers ze uit de netten snijden. Het Wereld Natuur Fonds roept de overheden van de Guyana’s op hun visserijwetgeving aan te scherpen. "En de controle op zee moet beter", vindt Jikkie Jonkman, manager internationale soortenprojecten van het Wereld Natuur Fonds.

Zeeschildpadden zijn reptielen die hun eieren begraven op tropische zandstranden, waarna de zon de eieren uitbroedt. De helft van alle Lederhuidschildpadden ter wereld leeft in de wateren van de Guyana’s. Het legseizoen is er bijna voorbij, maar alleen al in de maand april vond men op de stranden van Frans-Guyana dagelijks elf dode dieren. In juni ontdekte een team van het internationale Wereld Natuur Fonds (WWF) tijdens patrouilles op zee twaalf Lederhuidschildpadden die verstrikt zaten in netten. Slechts één was nog in leven en is vrijgelaten. Tijdens de nachtelijke patrouilles zijn ook veel gewonde zeeschildpadden gevonden, met snijwonden en/of littekens.

"In de afgelopen jaren vinden we steeds meer dode zeeschildpadden in de Guyana’s", bevestigt Jikkie Jonkman van het Wereld Natuur Fonds.
"Visserijschepen opereren er vaak illegaal, of negeren de verplichting om in hun netten een ontsnappingsluik voor zeeschildpadden (een zgn. "Turtle Excluder Device") te gebruiken. Het aantal Lederhuidschildpadden in de Grote Oceaan is in de afgelopen twintig jaar snel gedaald. Wetenschappelijke modellen voorspellen dat de populaties in de Atlantische Oceaan ook zullen dalen als er geen maatregelen komen tegen vervuiling en bijvangsten in visnetten."

In de Guyana’s variëren de visserijwetgeving en -uitvoering per land. De drie nationale overheden hebben al enkele goede stappen ondernomen, zoals het verplicht stellen van de Turtle Excluder Device in Suriname en (Brits) Guyana en het instellen van patrouilles op zee. De recente sterfte van Lederhuidschildpadden is echter voor het Wereld Natuur Fonds aanleiding om bij de drie landen aan te dringen op aanscherping van de visserijwetgeving en meer controle op zee.